30 september 2015

Voor wie?

De Davis methode is geschikt voor iedereen die overwegend in beelden denkt. Maar wat is beelddenken precies?
Denken in beelden doen we allemaal. We worden allemaal als beelddenker geboren. Naarmate we ouder worden gaat dit over in woorddenken. Bij de meeste woorddenkers speelt het denken in beelden een ondergeschikte rol en is het meestal alleen ondersteunend.

Beelddenkers denken alles wat ze lezen en horen in plaatjes, gevoelens en kleuren. Zij maken veelal gebruik van zintuigelijke waarnemingen. Deze kinderen worden vaak gezien als zwakkere leerlingen, maar dat is meestal onterecht. Voor een aantal kinderen komt het woorddenken niet, of nauwelijks op gang. Hierdoor kunnen er problemen met lezen, spelling en rekenen ontstaan. Maar dit kan ook zorgen voor gedragsproblemen. Deze problemen kunnen zich het hele leven verder blijven voortzetten als er niets verandert aan de manier van waarnemen.

Binnen het onderwijs krijgen kinderen les in een woorddenk-omgeving. Dit kan voor beelddenkers lastig zijn.  Deze kinderen hebben extra begrip en hulp nodig. Ze kunnen misschien zelfs heel goede leerlingen worden omdat ze dingen vaak juist veel vlugger doorzien. Ze hebben een oplossing voor een probleem “in beeld” voordat anderen dit zien. Problemen komen er pas als zij hun oplossing moeten vertalen in woorden om zo te communiceren.

In de klas zegt de juf het woord “boom”. Een beelddenker ziet een mooie oude boom, met vele takken en groene bladeren, in bloei staan. Dit terwijl andere kinderen het woord “boom” in letters zien. Zij kunnen dat woord daarom snel lezen en opschrijven. Een beelddenker heeft wat meer tijd nodig. Hij moet het plaatje vergeten en dan de letters gaan opzoeken. Dat duurt vaak te lang. De letters b-o-o-m vinden is ook niet gemakkelijk.

Hoogbloeiers - Davis counseling - boom door beelddenkersHoogbloeiers - Davis counseling - boom door beelddenkers

Als beelddenker zou je daarom moeten ontdekken wat jouw manier van waarnemen is. En dat kan bij Hoogbloeiers!

Hoogbloeiers is lid van DDA, Davis Dyslexia AssociationUitsluitend mensen die in dienst zijn bij een gecertificeerde Davis Specialist of mensen die opgeleid en gecertificeerd zijn door de Davis® Dyslexia Association International mogen op professionele basis werken met Davis®, Davis® Dyslexia Correction, inclusief Davis® Symbol Mastery, Davis® Orientation Counseling, en Davis® Math Mastery.